Öncelikle poliüretan nedir bunu açıklayalım. PU Köpük Ne Kadar Güçlüdür ? konu içinde ayrıntılı olarak sizlere aktarılmıştır. Kısaca PU köpük olarak adlandırılır. Poliüretan köpük, kapı veya pencere montajında uygundur. Isı ve ses gibi yalıtım uygulamalarında, boşlukları doldurmada, yangın izolasyonunda vb. alanlarda kullanılan yarı sert bir dolgu ve izolasyon malzemesidir. Tek bir bileşenden oluşur. Havadaki nem ile temas ettiğinde etkileşime girerek genleşir ve bu sayede üstün bir yapıştırma gücü sağlar.

Peki PU köpük ne kadar güçlüdür? PU köpük uzun ömürlüdür ve dayanıklıdır. Bu sayede yıllarca kullanılma imkânı sunmaktadır.

Yapışkan bir malzemedir yapı malzemelerini kolayca yapıştırabilir. kurumasından sonra yapıştırılan malzemelerin veya doldurulan malzemelerin de ömrünü uzatır.

Köpük kurumaya başlamasıyla 1 saat sonra sertleşir. Sertleştikten sonra köpük kesilebilir. Şekil verilebilir, boyanabilir veya başka işlemler uygulanabilir. Her türlü hava koşullarına dayanıklıdır.

PU Köpük Nerede Kullanılır ?

  1. Montaj ve izolasyon uygulamalarında kullanılmaktadır.
  2. PU Köpük nerelerde kullanılır.
  3. Çoğunlukla kapı ve pencere montajında
  4. su borularının sıcak ve soğuk olarak yalıtımında
  5. çatıdaki kiremitlerin birbirlerine yapıştırılmasında
  6. ticari olarak geliştirilen çatıların yapılmasında
  7. terasların sızdırmasını engellemek amacıyla
  8. perde betonlarının hazırlanmasında
  9. gemilerin yatların güvertesinde
  10. tüm dolgu işlemlerinde
  11. elektrik tesisatlarında
  12. buzhanelerde, soğuk hava depolarında
  13. yapı malzemelerinin yapıştırılmasında
  14. yapı malzemelerinin aralarındaki boşlukların doldurulmasında

Görüldüğü üzere bu kadar çok kullanım alanının olması sağlam bir montaj ve dolgu malzemesi olduğunu göstermektedir. Birçok alanda kullanılan PU köpük ne kadar güçlüdür? Montaj ve dolgu malzemesi olan PU köpük yapı malzemelerinin vazgeçilmezi olarak kullanılmaktadır. Çünkü yapı malzemelerini bir arada tutmada oldukça etilidir.

Ses, ısı ve su yalıtımda yaygın olarak kullanılmaktadır. Ses yalıtımı amacıyla pencere veya kapı aralarındaki boşluklar doldurulur. Baca, havalandırma boşluklarını da doldurarak yalıtımı sağlamaktadır.

Böylece ses ve hava geçişi engellenerek izolasyon sağlanmış olur. Isı yalıtımında çift bileşenli sert PU köpükler kullanılmakta olup düşük sıcaklıklarda kullanılırlar. Köpükler, su yalıtımını ise doğal olarak sağlamaktadır. Çünkü doğru bir biçimde kurutulan köpük su ile temas ettiğinde etkilenmez ve deforme olmaz.

PU Köpük Ne Kadar Güçlüdür
PU Köpük Ne Kadar Güçlüdür

PU Köpük Nasıl Uygulanır?

Öncelikle kullanım aşamasına geçmeden bazı hazırlıklar yapılmalıdır.

İlk önce uygulanacak olan alanı kir ve tozdan arındırarak daha kolay ve etkili yapışmayı sağlamış olmalıyız. Daha sonra pipet veya tabanca aparatı vidalanır ve teneke 20 – 30 saniye şiddetli bir biçimde çalkalanır. Ters çevirip pipet veya tabanca tetiğine baskı uygulanır.

Köpük daha sonra nem ile etkileşime girerek genleşeceği için sıkma işleminde buna dikkat etmek gerekmektedir. Kuvvetli bir basınç uygulanırsa daha iyi sonuç elde edilmektedir.

Köpük birikeceğinden ve odaya hava akışını durdurmak için ucundaki çıkışı tıkayacağından, çok sert sıkmamaya dikkat edin

Dikey yüzeylerde aşağıdan yukarı uygulama yapılmaktadır. Uygulama sonrasında sıkılan köpüğü nemlendirmek işlemin hızlanmasına yardımcı olur. Uygulama sırasındaki ısının kullanılan ürüne göre belirtilen aralıklarda olduğuna dikkat edilmesi önemli bir noktadır. Çünkü yine verimi ve etkinliği açısından daha sağlam sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.

PU Köpük Neden Kullanmalıyız?

Sera etkisi gibi nedenlerle enerji tasarrufu gibi birçok alanda tasarruf yapar. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek gerekmektedir. Isı ve ses yalıtımı imkânı sunduğu için ayrıca PU köpüklerin kullanımında doğaya ve sağlığa zararlı bir etkisi yoktur. PU köpük dayanıklı olması ile aynı zamanda hijyenik bir yapı malzemesidir.

Asıl olarak bir kimyasal olan PU köpüğü, bileşenlerinde tehlikeli veya zararlı bir bileşen bulunmamaktadır. Antibakteriyel ve hijyenik olmasından ötürü mikrop oluşumunu dahi engellediği görülmektedir. Sadece solvent bazlı türü ilk kullanım esansında kürünü almadan solunmamalıdır. Kuruması beklenmelidir. Böylece hijyen koşullarını sağlamış olmaktadır.

Enerji tasarrufu ve hijyenik olmasının yanında bir de dayanıklılığı sayesinde uzun yıllar boyunca kullanım imkânı sunmaktadır. Binalarda kullanılan PU köpük, dayanıklı olması sebebiyle uygulandığı pencere, kapının ömürlerini uzatmaktadır.

Yani kullanıldığı malzemenin dayanıklılığını ve kullanım süresini arttırmaktadır. Ancak UV ışınlarına uzun süre maruz kaldığı takdirde deforme olabilmektedir.

Ateş ile hemen etkileşime girmez ve yangın gibi büyük felaketlerin yayılmasını azaltır. Birçok avantajı ile PU köpüğün tercih edilmesi ve kullanımı her geçen gün artmaktadır.

PU Köpük Çeşitleri nelerdir

Poliüretan Köpük çeşitleri uygulama amacı ve kullanım şekline göre iki şekilde değerlendirilir.

Kullanım Şekline Göre

Kullanım şekline göre tabancalı köpükler ve pipetli köpükler olmak üzere iki çeşidi vardır.

Tabancalı Köpükler, profesyonel uygulamalarda kullanılan türüdür. Özel aparatı olan bir çeşit olduğu için profesyoneller için geliştirilmiştir. Özel tabancası bulunmaktadır ve uygulama bu tabanca yardımıyla gerçekleşmektedir. PU köpüğün bu çeşidinde genleşme oranı daha düşüktür. Küçük alanların doldurulmasında daha çok tercih edilmektedir.

Pipetli PU köpükler ise daha yaygın kullanılan köpük türüdür. Her satın alınan tenekenin yanında verilen pipet aparatı bulunmaktadır. Uygulama bu pipet ile yapılmaktadır. Bunun dışında başka bir aparata gerek yoktur. Bu uygulama türünde genleşme oranı tabancalı köpüğe oranla daha yüksektir. Bu yüzden büyük boşluklara yapılan uygulamalarda daha verimli olmaktadır.

Hangi türü daha dayanıklıdır? PU köpüğün her iki türü de oldukça dayanıklıdır sadece uygulama biçimlerinde küçük farklılıklar vardır.

Poliüretan Köpük Su Geçirir Mi adlı yazımızı okumak isterseniz.

PU Köpük Ne Kadar Güçlüdür

PU köpük, en yaygın kullanım amacı boşlukları doldurmak ve yapıştırmaktır. Bunun için boşluk doldurma köpükleri kullanılmaktadır. Bu köpük çeşidinde polimerler daha fazladır ve genleşme oranı daha düşüktür. Çeşitli yapı malzemelerini birbirine yapıştırır ve aralarındaki boşluğu doldurur.

Diğer poliüretan çeşitleri ise şu şekildedir:

  1. sert poliüretan köpük
  2. esnek poliüretan köpük
  3. kaplamalar
  4. bağlayıcılar
  5. termoplastik poliüretanlar
  6. elastomerler
  7. yapıştırıcılar
  8. gibi çeşitleri mevcuttur.

PU Köpük Temizlemesi

Köpüğün temizlemesinde en kolay yöntem köpük kurumadan temizlemektir.

Köpük temizleme ürünlerinin bulunmadığı zamanlarda ise aseton da aynı görevi görebilmektedir.

Aksi taktirde daha hızlı kuruyacak ve temizleme işlemi daha zor olacaktır.

PUköpüknekadargüçlüdür? PU köpük oldukça dayanıklı olduğu için kuruduktan sonra da temizlenmesi bir o kadar zor olmaktadır.

Bir kere doğru yöntem ile uygulanan bir PU köpük uzun yıllar boyunca uygulandığı bölgeyi sabit tutar. Yapı malzemelerinin de dayanıklılığını arttırır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.