Poliüretan Köpük Nedir Nasıl Üretilir yüksek basınç ve özel imalat şartlarında çeşitli karışım maddeleri kullanılır. Tüm yapı uygulamalarındaki yapıştırma ve boşluk doldurma işlemleri için en önemli unsurlardan biridir. Pu köpük kullanılan çok çeşitli montaj ve derz yöntemleri kullanılır.

Poliüretan Köpük Nedir Nasıl Üretilir teknik bilimler ve mühendisliği ulaştığı ileri bilgiler. Teknoloji de yaşanan gelişmelerle birlikte sonuç üretiyor.

Bu sonuçlar yaşamın her alanında olduğu gibi, yapı mühendisliğinde de standartların sürekli gelişmesine katkı sağlıyor. en iyi örneklerden birisi de poliüretan köpük malzemesidir.

Poliüretan Köpük Nasıl Üretilir ?

Poliüretan köpük kimyasal olarak minimum 2 aktif hidrojen grubunun bileşiğinden oluşur. Bu aktif hidrojenler ise temel olarak “diizosiyanatin”, “diol”, “dikarboksilli asit” şeklindedir. Karbamat bağlantıları ile bileşimi sağlanarak elde edilen bir polimerdir.

Önce poliüretan üretimi için “diizosiyanatın” ve “diol” reaksiyonu ile elde edilmekteydi. Bu üretimde su tepkimesinde diizosiyanatın bir bölümü diol ile polimerleşme gerçekleştirirdi.

Küçük bir kısmı ise karbondioksit çıkışı reaksiyonu oluşturarak “gözenekli” poliüretan yapını oluşmasını sağlardı.

Günümüzde ise dioller yerine daha büyük molekül ağırlıklarına sahip olan, “polieter” ve “poliester” yapısında “polioller” kullanılır. Bu sayede poliüretanın çok daha yüksek dayanıklılığa ve esnek bir yapıya sahip olması sağlanır. Bu şekilde akışkan yapıda bir sıvı meydana gelir ki bir sonraki aşamasında poliüretan köpüğün ortaya çıkışı sağlanır.

Hazırlanmış olan poliüretan köpüğün karışımı ısı ile 25 kata kadar hacim genişlemesi gerçekleştirebilir. Bu özelliği ile birlikte poliüretan köpük yapışkan özelliği kazanır.

Poliüretan Köpük Çeşitleri Nelerdir
Poliüretan Köpük Çeşitleri Nelerdir

Poliüretan Köpük Çeşitleri Nelerdir?

Sıkı hücre yapısına sahip olması ile son derece etkili bir izolasyon malzemesidir. Poliüretan, geniş kullanım sahasına sahiptir. Poliüretan köpük çeşitleri, kullanım tipine ve kullanım amaçlarına göre farklı türlerden oluşmaktadır. Bununla birlikte poliüretan köpükler; boşluk doldurma köpükleri, dolgu köpükleri şeklindedir.

Poliüretan Köpük Özellikleri Nelerdir?

Yapısal özellikleri nedeni ile poliüretan köpük, günümüzde çok geniş alanlarda kullanılmaktadır. Mevcut yapısal özellikleri sayesinde her alanda kullanılabilir.

Sunan poliüretan köpük, son derece hızlı şekilde uygulanabilmektedir. Yüksek uygulama pratikliği vesilesi ile de çok geniş sahalar hızlı bir uygulama gerçekleştirilebilir.

Bu nedenle de hem iç hem de dış mekan koşullarında değişken sıcaklık koşullarına karşı yüksek dayanıklılıkta kullanılabilir.

Uygulama gerçekleştirilen tüm yüzeylerde korozyona karşı son derece yüksek bir dayanıklılık gösterir. Bu şekilde aşınma ve korozyon probleminin önüne geçilmesini sağlar.

Sıvı formda püskürtülmesi ile birlikte sprey poliüretan köpük hiçbir boşluğa sahip olmaz. Kimyasal tepkimesi ile iç kısmında bulunan boşluklara karşı hacmi büyüme kaydederek, boşlukları kapatır. Bu sayede de ısı köprüsü, oynama/kayma dengesizliği ve birleştirme noktası zayıflığı oluşumuna izin vermez.

Kullanım alanlarına göre değişkenlik gösteren tüm hava ve ortam koşullarına karşı yüksek dayanıklılığa sahiptir. Özellikle “-40” ile “100” derece aralığındaki sıcaklık değerlerine karşı yüksek direnciyle dayanıklılık gösterir.

Duman, benzin ve yanı sıra baz gibi kimyasallara karşı da yüksek dayanıklılığı bulunur. Uygulandığı mekanda kesinlikle koku oluşumuna yol açmaz ve hücresel yapısal özellikleri sayesinde çürümez.

Hatta tüm zemin yüzeylerine uygulama gerçekleştirilir ki üzerinde yürüme gibi eylemlerin gerçekleştirilmesi mümkündür. Bununla birlikte uygulandığı yüzeyi güçlendirir. Ayrıca kısmi yanmaz özelliği ile de alev yürümesinin önlenmesinde güçlü bir etkiye sahiptir.

Poliüretan Köpük Uygulama Alanları

Güçlü bir dolgu ve yapıştırma malzemesi olan poliüretan köpük kullanım alanları oldukça geniştir. Poliüretan köpük, kapı ve pencere montaj uygulamalarında son derece etkili sonuçlar sağlamaktadır. Hacim oluşturması ve yalıtım sağlaması ile pencere ve kapı montajları için ideal bir çözüm sunar.

Bina elektrik tesisatı, sıcak ve soğuk su uygulamalarındaki boşlukların doldurularak direnç ve denge oluşturur. Sağlamlık amaçlı olarak da kullanımı gerçekleştirilebiliyor. Sızdırmazlık amacı bulunan tüm yüzeylerde de kullanılabiliyor.

Bina perde betonları, teras yüzeyleri, çatı kiremitleri, endüstriyel çatı gibi alanlarda yapıştırır. Doldurma gibi farklı amaçlar doğrultusunda kullanılabilmektedir. İç ve dış mekan tüm yapıştırma ve doldurma işlemleri için poliüretan köpüğün kullanımının gerçekleştirilmesi mümkündür.

Köpük

Verimliliğin sağlanması yapı uygulamalarında çok önemlidir. Köpük Kaliteden ödün vermeden düşük maliyetlerle uygulamalar gerçekleştirmeyi sağlar. Yapı ve inşaat sektörü açısından önemli bir gerekliliktir. Günümüzde yapı sektöründeki ihtiyaçlara odaklı yeni nesil yapı malzemeleri üretiliyor.

Alternatif olarak geliştirilen poliüretan aerosol köpük giderleri azalttı. Özellikle de çok daha minimal boyutta uygulanmasına karşın çok daha yüksek bir alanda tesir etmektedir. Son derece verimli bir kullanımın gerçekleştirilebilmesine olanak vermektedir.

Poliüretan Aerosol Köpük nedir ?

Poliüretan Aerosol Köpük nedir malzemesi günümüzde yapı ve inşaat sektöründe yaygın şekilde kullanılmaktadır. Aerosol köpüğün içeriğinde bulunan formülü sayesinde yüksek genleşme özelliğine sahiptir.

Bu sayede az miktarda uygulama ile dahi yüksek genleşme özelliğinden dolayı geniş alanları ve geniş alanları kaplayabilir. Bu genleşme özelliğinden dolayı inşaat ve inşaat uygulamalarında günümüz PU köpüğünün maliyeti çok daha düşüktür. Özellikle yapı malzemeleri alanında alternatiflerine göre çok daha ekonomiktir.

Daha kaliteli uygulamalar elde etmeye yardımcı olur. Bu nedenle kullanım oranı her geçen gün artmaktadır.

Günümüzde yaygın olarak kullanılan aerosol poliüretan köpük malzemeleri yüksek genleşme özelliklerine sahiptir. Güçlü yapışma özelliklerine sahip bir polimerdir. Poliüretan köpük içindeki aktif hidrojenin kimyasal reaksiyonu ile oluşur. Ancak uygulamadan hemen sonra hava ile temas ederek kürleşme sağlar.

Katılaşan köpüğün hacmi havadaki nem ile artar.

Uygulama alanında son derece yüksek hacimli bir kullanımın gerçekleştirilebilmesine yardımcı olmaktadır. Kuvvetli yapışkan özelliği sayesinde de uygulandığı yüzeylerde güçlü bir kavrama gerçekleştirir. Bu nedenle de kapı ve pencere kasası montajı gibi montaj uygulamalarında hem ekonomik hem de kaliteli çözüm sağlar.

Poliüretan Köpük Nasıl Üretilir
Poliüretan Köpük Nasıl Üretilir

Poliüretan Köpük Nasıl Üretilir?

Toplum genelinde köpük olarak da isimlendirilen bu aerosol poliüretan köpükler, iş verimliliğinin arttırır. Maliyetlerinde önemli oranda düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Bu nedenle de günümüzde inşaat ve yapı sektöründe son derece yoğun şekilde kullanımı gerçekleştirilmektedir.

Poliüretan köpüğün üretimi için 2 aktif hidrojen kullanılmaktadır. Söz konusu aktif hidrojenler son derece güçlü bir şekilde girdikleri tepkime sonucunda aerosol köpüğün ortaya çıkışını sağlar.

İki maddenin karbamat bağlantıları ile birleşir. Gerçekleştirilen ek müdahaleler ile aerosol formdaki köpüğün ortaya çıkartılması sağlanmaktadır.

Bunun için aerosol poliüretan köpük yapı malzemesi özel teneke şişelerde muhafaza edilmektedir. Bu şekilde çok uzun ömürlü bir kullanım gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktadır.

Patentli emniyet valfi sayesinde bir den çok kullanım özelliği vardır. ( her markada ve model de olmasa yok tur )

PU Köpük Çeşitleri Nelerdir?

Poliüretan köpükler farklı kullanım alanlarına göre uygun koşullarda üretilmektedir.

PU Köpük uygulama alanları

  • İnşaat sektöründeki
  • Yapı sektöründeki
  • Montaj
  • Dolgu
  • Yapıştırma
  • İzolasyon

Gibi tüm uygulama alanlarında son derece yüksek verimliliğin elde edilebilmesini sağlamaktadır. Yüksek genleşme kabiliyetine sahip olduğundan her yüzeye uygulanır. Alternatiflerine oranla çok daha düşük miktarda uygulanması yeterlidir.

Bu sayede maliyetlerde önemli oranda düşüş elde edilebilmesini sağlamaktadır. PU köpük çeşitleri yangına dayanıklılık, genleşme kapasitesi ve yapışma kuvveti gibi yönlerden değişkenlik göstermektedir. Bu sayede her kullanım yüzeyinde en yüksek performansın elde edilebilmesine yardımcı olacaktır.

Poliüretan köpük havadaki nemle sağladığı kürleşme sonucunda yakaladığı genleşme kapasitesi arttırılabilmektedir.

PU köpüğün havadaki nemle girdiği reaksiyon sonucundagenleşmesi 25 kata kadar arttırılabilmektedir. Özellikle montaj ve dolgulama uygulamalarında çok yüksek bir verimlilik oluşturur. Düşük miktarda uygulandığında dahi genleşme kapasitesinin yüksektir. En geniş alanların dahi oldukça ekonomik bir şekilde uygulanır.. .

Poliüretan Köpük Nerelerde Kullanılır

Poliüretan Köpük Nerelerde Kullanılır?

Poliüretan köpük malzemesi oldukça geniş kullanım sahalarına sahiptir. Son derece yüksek verimlilikteki genleşme ve kuvvetli yapışma özelliğine sahiptir. Kapı ve pencere kasası montajı uygulamalarında dinamik çözümler sağlamaktadır. Köpüğün kullanıldığı kapı ve pencere kasası montajlarında çok daha yüksek verimlilikte çözümler sağlanıyor.

Esneklik yapısı ve genleşme kapasitesi her kapı ve pencere kasası montajında en etkili sonuçların alınmasına yardımcı olur. Duvar ve kasa arasında baskı ve gerginlik yaratmayacak biçimde kuvvetli bir kavrama sağlar. Ne kadar geniş boşluk olursa olsun her iki öge arasında ekonomik bir şekilde doldurma sağlar.

Kapı ve pencere kasası montaj uygulamalarında PU köpük son derece kuvvetli bir kavrama sağlar. Özellikle Ahşap, alüminyum, çelik ve plastik doğramalarda güçlü yapışkan özelliğiyle dinamik kavrama sağlar.

Dolgu köpüğü nasıl kullanılır

Aynı şekilde beton, kiremit ve diğer yapı malzemelerine karşı da dinamik bir tutuş sağlar. Kuvvetli bir şekilde duvar ve kasanın dinamik bir sabitleme sağlar.

Kasa üzerinde baskı oluşturmayarak, son derece uzun ömürlü ve kaliteli bir performansta kullanımın yardımcı olur.

Poliüretan köpük malzemesi kapı ve pencere kasası montajı dışında binalardaki çatlak ve boşlukların doldurur.. Özellikle de çok hızlı bir şekilde kuruma özelliğin sahip olması ile de çok geniş alanlara çok pratik bir şekilde uygulanır.

  1. Kuruduktan sonra dekoratif kullanıma da olanak sağlar.
  2. üzeri boyanır.
  3. estetik ve kaliteli bir kullanım vardır.

Stabilizasyon dengesinin sağlanması maksadı ile de dinamik biçimde kullanılabilmektedir.

  • Elektrik tesisat
  • Su tesisat
  • Doğalgaz tesisat borularında

Poliüretan köpük üretim süreci ( detaylı anlatım )

PUF üretimi çok karmaşık bir süreçtir. Laminatlar, polioller ve diizosiyanatlar arasındaki reaksiyonla veya polimerler, bazı katalizörler ve diğer katkı maddelerinin eklenmesiyle üretilir. Poliüretan köpüğün kendisi direkt döküm veya püskürtmeden önce üretildiğinden, üretilen poliüretan köpüğün farklı kaplarda iki aşamada karıştırılmasını sağlar.

Elastik köpük, sert köpük, elastomer vb. Malzemelerden yapılmıştır. Gerekli tüm bileşenlerle bile, deneyimli bir kimyager, karışımın gerekli özelliklerini sağlamak için doğru oranı uzun süre araştırmalıdır.

poliüretan köpük üretim zorlukları

son halini kullanan inşaat sektörü pu köpük üretim zorlukları ilgilendirmez, üretim süreci zorlu ve tehlikeli bir süreçtir. Bütün faktörleri bileşenleri hesaplanması teknik bilgi gerektirmektedir.

Tüm bu özellikler büyük civarda köpüğün yoğunluğuna bağlıdır ve malzemenin gerekli özelliklerine tabi olarak markayı seçebilirsiniz.

PU köpüğün iki fazını tek bir madde halinde homojen bir şekilde karıştıran ve karışımı yüksek basınç altında ince bir köpük halinde yüzeye püskürten yüksek basınçlı bir cihaz olmalıdır. Pu köpük karıştırma cihazının tüm teknik gerekliliklere göre gerçekleştirilmesi gerektiğinden özel bilgiler gereklidir.

Pek çok inşaatçı, kullanıma hazır köpük jeneratörleri satın alır, çünkü poliüretan köpüğün tam PPU güvenliği için gerekli koşulları elde etmek için değiştirilebilir basınç, ısı ve diğer parametreleri kurmak zordur

Bitmiş bileşenlerden kendi durumuna ortaya getirilen poliüretan köpüğün üç anne sorunu vardır:

Poliüretan köpüğü bileşenleri

Poliüretan köpük levhaların püskürtülememesi, malzemenin aşınmasını ve yıpranmasını gerekli kalınlığa kadar tehlikeye atabilir.

Uzmanlardan ücretli hizmet aslında daha ucuzdur.

Poliüretan köpüğün yanlış karıştırılması, sağlığa zararlı ısı yalıtımı ve görünüm kaybına neden olur.

Poliüretan köpük ev yalıtımı

Bir yandan, poliüretan köpük genellikle iki ana bileşen olan poliüretan ve poliol bazında reaksiyona girer.

İşte veya evde kullanılabilir ve kutudan çıkar çıkmaz kullanıma hazırdır.

Şu anda, düşük basınçlı ve yüksek basınçlı ekipman en iyisi olarak kabul edilir, bu nedenle reaktif parçacıklar istenen kıvamda karıştırılır. Ekim ayında, karıştırılması gerekmeyen silindirlerde poliüretan köpük bile bulmak mümkün olabilir. Ancak bu seçenek çok pahalı olduğu için çok sık kullanılmamaktadır.

Poliüretan köpük’ün Uygularken

Poliüretan köpük her zaman yüksek teknoloji ürünü bir malzeme olmuştur, bu nedenle bu parçalar dikkatsizce ele alınamaz.

Doğru şekilde püskürtülen bir kaplama 10 yıldan fazla dayanır, ancak hatalı bir kurulum kaplaması birkaç yıl dayanır.

Koruyucu giysiler veya eski giysiler giyin, sadece kalın giysiler, maskeler, gözlükler ve eldivenler, poliüretan köpük püskürtülür, bu nedenle kendinizi korumak için giysiler giymeniz gerekir.

Kirleticiler cildi tahriş edebilir ve asla yıkamazsınız.

Pu köpük uygulanan noktada hava ile temaz ederek genleşir. inşaat işi, dayanıklı deneyim ve niteliklerle özgür olarak gerçekleştirilebilir.

Deneyimli profesyonelleri işe alıp almayacağınız veya her şeyi kendiniz yapmış olup yapamayacağınız sorusu son derece önemlidir.

Piyasada pu köpük tek kullanımlık setlerin ortaya çıkmasından sonra, pek kişi uygulama kolaylığı olan ürünleri peraken de olarak satın alıp zemine veya istenen yere kullanmaktadır.

Günümüzde pu köpük, sıcaklık yalıtımı için ilerlemiş malzemelerden bir tanesidir. Bu araç-gereç, makina mühendisliğinden çocuk oyuncaklarının doldurulmasına kadar derhal derhal bütün endüstrilerde kullanılmaktadır.